ABD: “Sırbistan, Çin ile iş yapmanın risklerini ve neye mal olacağını anlamalı”

ResimAmerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığından Çin askerî teçhizatının Sırbistan'a teslim edildiği iddiasıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Çin merkezli şirketlerle iş yapmanın bağımsız bir karar olduğu ancak Sırp hükümetinin kısa ve uzun vadeli risklerin ve maliyetlerin farkında olması gerektiği belirtildi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby Washington'da yaptığı açıklamada, ABD'nin Cumartesi günü Çin'in resmi kaynakları tarafından ‘olağan askerî teçhizat’ olarak nitelendirilen teçhizatın Sırbistan'a teslimatını doğrulayamadığını ve bu teslimatın Rusya ve Ukrayna üzerindeki etkisi hakkında çeşitli spekülasyonların bulunduğunu söyledi.

Sırbistan Savunma Bakanlığı ise, Sırbistan'a Çin'den ne tür askerî teçhizat teslim edildiği ve bunun için Çin ordusuna ait uçakların kullanılıp kullanılmadığı sorusuna herhangi bir yanıt vermedi.

Glas America haber sitesi bu olayla ilgili ilk bilgilerin Cumartesi günü sosyal ağlarda ortaya çıktığını ve sosyal medya kullanıcılarının Sırbistan'ın başkenti Belgrad üzerinde uçan büyük uçakların fotoğraflarını yayınladığını yazdı.

Associated Press ajansı ise, Çin askerî nakliye uçakları Y-20'lerin, Çin uçaksavar sistemi HQ-22'yi Sırbistan'a teslim ettiğini, ancak bu bilginin şu ana kadar herhangi bir resmî makam tarafından teyit edilmediğini duyurdu.

Konu ile ilgili bilinen tek şey, Çin tarafının belirtildiği gibi olağan askerî teçhizatın Sırbistan’a teslim edildiğini duyurmasıdır.

Kaynak: https://l24.im/0gvUf    (Erişim tarihi, 13.04.2022)
Bu içerik 12.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 79 kez okundu.