AB Zirvesi: Kosova'da bir an önce uzlaşı sağlanmalı

Resim
Brüksel'de, diğer konuların yanı sıra Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerdeki gerginliğin tartışıldığı Avrupa Birliği ülkelerinin zirvesi devam ediyor.
Bu, zirvenin ilk gününde, önce AB liderlerinin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptıkları ortak toplantıda ve ardından AB devlet veya hükümet başkanları toplantısında da tartışıldı. Cuma sabahı gazetecilere konuşan bir AB yetkilisi "Çok dinamik bir tartışmaydı ve birçok katılımcı bu konu hakkında konuştu. Ancak ana mesaj, durumu yatıştırmak için hızlı hareket etmemiz gerektiği ve uzlaşının her iki tarafça yapılması gerektiğiydi" dedi.
Gün içerisinde metnin onaya sunulduğu ve sonuç metninin görüşülmesi bekleniyor. Bu metinde, diğer durumlarla birlikte, Kosova ve Sırbistan'a ayrılmış bir paragrafın yanı sıra Avrupa Birliği'nin genişlemesine ilişkin bir paragraf daha bulunmaktadır. Ancak, bunların hepsinin tek bir belgede olması ve göç konusunda AB ülkeleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle, diğer konulardaki sonuçların hiç onaylanmama ihtimalinin söz konusu olduğudur.
AB liderleri metin üzerinde anlaşmaya varmak için gece yarısına kadar çalışacaklar. Bununla birlikte, Macaristan ve Polonya AB'de göç yönetimini ele alan kısmın onaylanmasını engellediler. AB yetkilileri bir uzlaşmaya varılacağını ve sonuçların Cuma günü kabul edileceğini umuyor. Alternatif bir olasılık olarak, onayları "Avrupa Konseyi Sonuçları" olarak değil, "Başkanlık Kararları" şeklinde kalması da söz konusu olabilir.

Bu içerik 30.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.