AB yetkilileri: Karadağ'ın üyelik yolunda yeni fasıllar açması için gerekli reformların sonuçlandırılması gerekiyor

Resim

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varheji, Brüksel'de düzenlenen AB-Karadağ hükümetler arası konferansının sonunda Karadağ'ın Avrupa Birliği üyeliği müzakerelerinde yeni fasıllar açabilmesi için organize suçlar ve yolsuzlukla mücadelede özellikle yüksek düzeyde sonuç alınması gerektiğini ve medyanın bağımsızlığının güçlendirilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Varheji ve AB dönem başkanlığını yürüten Belçika'nın diplomasi sorumlusu Hadja Labib, Karadağ Başbakanı Milojko Spajiç ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, yeni Karadağ hükümetinin hamlelerinin şu ana kadar cesaret verici ve sonuçların olumlu olduğunu belirtti. Hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesinin de hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Labib ve Varheji, jeopolitik durum, Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar ve AB'nin güvenlik çıkarları nedeniyle AB'nin Batı Balkanlar'a doğru genişlemesi sürecinin yeni bir ivme kazandığına dikkat çekti. Ayrıca bölgeye yönelik altı milyar avroluk AB desteğine ilişkin yeni ekonomik ve mali planın bunu kanıtladığının altını çizdi. Bu planın öncelikle Batı Balkanlar pazarını ekonomik olarak güçlendirmesi ve birleştirmesi ve Birliğin tek pazarına entegrasyonunu sağlaması bekleniyor. 

Karadağ Başbakanı Spajiç de Podgorica'da hükümetin ve muhalefetin gerekli reformları hayata geçirme konusunda güçlü bir kararlılığa sahip olduğuna dikkat çekerek, Karadağ'ın 2028 yılında Avrupa Birliği'nin 28'inci üyesi olmasını beklediğini söyledi. Spajiç, "yeni hükümet ve parlamentonun entegrasyon sürecini harekete geçirdiğini ve mevcut jeopolitik durumun olağanüstü sonuçlarının Karadağ için kaçırılmaması gereken yeni bir fırsat yarattığını" ekledi.

Kaynak: https://n1info.rs/region/zvanicnici-eu-rezultati-u-reformama-nuzni-da-crna-gora-otvori-nova-poglavlja-za-clanstvo/  (Erişim tarihi, 1.2.2024)

Bu içerik 29.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.