AB ve NATO entegrasyonuna ilişkin bildirge Antalya'da imzalandı. Belge, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Dodik de parafladı.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi’nde (SEECP), ülkelerin Avrupa vizyonlarını uyumlu hale getirdikleri, ekonomi ve güvenlik işbirliğinin yanı sıra korona virüse karşı mücadele hakkında değerlendirmelerin olduğu bir bildirge kabul edildi. Antalya'da düzenlenen zirveye Türkiye'nin yanı sıra Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Yunanistan'ın üst düzey siyasi temsilcileri katıldı. NATO ile işbirliğini memnuniyetle karşılayan zirve katılımcıları, Güneydoğu Avrupa ülkeleri için Schengen vize uygulamasını desteklediler. Ayrıca, siyasi diyalogu ve pratik işbirliğini güçlendirmek amacıyla NATO’nun bölgedeki güvenliğe ve istikrara olan katkısı ile bağlılığının katılımcılar tarafından kabul gördüğü de vurgulandı.

Zirveye Bosna Hersek'ten, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri Šefik Džaferović, Milorad Dodik ve Željko Komšić ile Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turković katıldı. Bölgenin istikrarı ve refahı noktasında önemli bir adım olarak görülen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Zirvesi'nde yer alan ülkelere yönelik olarak AB'nin genişlemesi gerektiği hususunda AB'ye çağrıda bulunuldu.

Bunların yanı sıra, iklim değişikliği ile acil mücadeleye dikkat çekilerek iklim değişikliğinin yıkıcı doğal afetlere yol açması ve insan sağlığını, insan hayatını tehlikeye atan hava kirliliğine sebep olması gibi bölge üzerindeki etkileri aktarıldı. Ayrıca biyolojik çeşitlilikte önemli kayıplara neden olduğu da ifade edilip küresel iklim değişikliği sorunlarının üstesinden gelinmesine ve amaçlanan iklim hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlaması amacıyla birlikte çalışma arzusu da dile getirildi.

Göç, radikalleşme, aşırıcılık, ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı gibi güvenlik sorunlarının hoşgörüsüzlük, anti-Semitizm, İslamofobi, Roman karşıtı davranışlar ve nefret söylemleri ile ilişkili olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca bilgi kirliliği de güvenlik sorunu olarak tanımlandı.

Kaynak: klix.ba

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-antaliji-potpisana-deklaracija-o-integracijama-u-eu-i-nato-dokument-parafirao-i-dodik/210617125

Yayın tarihi: 17.06.2021

Erişim tarihi: 22.06.2021

Bu içerik 17.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 128 kez okundu.