AB ve ABD elçileri Kosova-Sırbistan çıkmazını kırmaya çalışıyor

Resim

AB ve ABD elçileri, Belgrad ile Kosova arasında araç plakaları ve kimlik belgeleri konusunda yaşanan anlaşmazlığa uzlaşmacı bir çözüm bulmak amacıyla Priştine'ye gelirken, her iki taraf da geri adım atmayacakları konusunda ısrar ettiler.
Kosova Başbakanı Albin Kurti Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Sırbistan ile bir çözüm bulmaya hazır olduğunu, ancak Sırplar ve Kosovalı Arnavutlar için eşit muamele olması gerektiğini ve mütekabiliyet istediklerini söyledi.
Kurti, geçen hafta Brüksel'de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile yaptığı görüşmede, Sırbistan'ın, Kosova'nın bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılına kadar BM'nin UNMIK misyonu tarafından verilen 'bağımsız' plakaların kullanımına geri dönme önerisini reddettiğini söyledi.
Bu arada, Kosova'nın kuzeyindeki Sırp çoğunluklu dört belediyenin temsilcileri, hükümetin 1 Eylül'de kimlik ve plakalara ilişkin kararlarını dayatması halinde Kosova kurumlarını terk etmekle tehdit ettikleri bir bildiriyi onayladılar.
Kosova hükümeti tarafından açıklanan değişiklikler, Temmuz ayı sonunda Kosovalı Sırpların barikatlar kurması ve Kosova polisinin ülkenin sınır kapılarını kapatmasıyla yeniden gerilimi tetiklemişti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ve Kosova Başbakanı Kurti geçen Perşembe günü yaptıkları başarısız toplantıda konuyu ele almışlar, ancak bir çözüm bulamamışlardı.

Bu içerik 24.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.