AB Tiran Savunma Anlaşması’na Atina’dan engel

Resim
Atina, Arnavutluk hükümetinin Himare’nin etnik Yunan belediye başkanı Fredi Beleri’nin hapsedilmesine ilişkin uzlaşmaz tutumu nedeniyle AB-Tiran Savunma ve Güvenlik Anlaşması’nın önünde duruyor.

AB, daha iyi savunma iş birliği amacıyla Birlik dışındaki üçüncü ülkelerle anlaşmalar imzalama prosedürlerini hızlandırma sürecinde. Birkaç gün önce Brüksel’de teknik düzeyde bir toplantı yapıldı; bu toplantının temel amacı Avrupa içindeki ve dışındaki ülkelerle (Kanada, Japonya, Gana, Moldova, Norveç ve Güney Kore) imzalanacak bir dizi savunma ve güvenlik anlaşmalarıydı. Yunanistan, AB’ye katılmak isteyen bir ülke olarak hukukun üstünlüğüne saygıyı temel unsur olarak içeren Avrupa müktesebatına uyması gerektiği konusunda ısrar ederek Arnavutluk konusunda itiraz etti. Bu çerçevede Yunanlılar, hukukun üstünlüğü alanında daha iyi bir performans sergileyen Kuzey Makedonya’yı AB ile savunma ve güvenlik anlaşması imzalamak için en uygun ülke olarak önerdi.

Yunanistan’ın teklifi kabul edilmedi ancak Arnavutluk vakası da aynı zamanda Roma ile Atina arasında sürtüşmeye neden olan Tiran’ın en yakın AB ortağı olan İtalyanların çok güçlü desteğine rağmen ilerleme kaydedemedi. Beleri davasıyla ilgili olarak, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın sorunu çözmedeki ciddi başarısızlığının ardından Yunan makamları, Himare’nin seçilmiş belediye başkanının davasının görüleceği 25 Ocak’a kadar bekle-gör yaklaşımı izliyor. Ancak perde arkasında temaslar her zaman Beleri’nin göreve başlaması koşuluyla devam ediyor. Beleri, kazandığı belediye seçimleri arifesinde geçen mayıs ayında oy satın alma suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Bu içerik 17.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 26 kez okundu.