AB sözcüsü: Kosova ile Sırbistan arasında yeni bir diyalog turu planı yok

Resim
Avrupa Birliği sözcüsü Peter Stano, yapmış olduğu açıklamada şu anda Kosova ile Sırbistan arasında bir sonraki diyalog turuna ilişkin herhangi bir planın bulunmadığını duyurdu.
Beta Haber Ajansına verdiği demeçte, "Şu anda bir sonraki üst düzey diyalog oturumunu duyurmak için gerekli zemine sahip değiliz" dedi.
Açıklama, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in yakın zamanda Brüksel'den bir davet beklediğini ve dinarın Kosova'da kullanılması sorununun çözülmesi gerektiğini ifade ettiği ifadesine atıfta bulundu.
Daha iki gün önce Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bölgede istikrar ve barışın devam etmesinin ancak iki devlet arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi süreciyle mümkün olabileceğinin altını çizmişti.
Bu açıklamalar, Borrell'in Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Güvenlik Konferansı çerçevesinde Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ile yaptığı ayrı görüşmelerin ardından geldi.
Borrell, X platformunda yayınlamış olduğu bir gönderi aracılığıyla, AB destekli diyaloğun bu hedeflere ulaşmanın yolu olduğunu ileri sürdü ve Kosova ve Sırbistan liderleriyle yaptığı toplantılardan görüntüler yayınladı.
Bu arada Borrell ve AB'nin Kosova-Sırbistan diyalogu özel temsilcisi Miroslav Lajçak ile yaptığı görüşmede Kosova Başbakanı Kurti, 27 Şubat ve 18 Mart tarihli Temel Anlaşmaların imzalanmasının yanı sıra, Kosova'ya yönelik tedbirlerin kaldırılmasını talep etti. Kurti’ye göre bu taleplerin karşılanması, Sırbistan'ın defalarca işlediği ihlaller nedeniyle hayati önem taşıyor.
Öte yandan Sırbistan Başbakanı Vuçiç’in sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yaptığı paylaşımda, diyalog temsilcileriyle yapılan görüşmelerde ağırlıklı olarak Kosova meselesinin ve bilhassa “Kurti’nin Kosovalı Sırplara karşı etnik temizlik yapma niyetinin” tartışıldığını belirtti.

 

Bu içerik 19.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 16 kez okundu.