AB Parlamentosu Başkanı: “Sırbistan Rusya’ya karşı yaptırımlarda çok geride kaldı”

ResimAvrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Salı günü Batı Balkanlar konulu bir toplantıda yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın Avrupa Birliği dış politikasına uyum sağlama konusunda geride kaldığını söyledi.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen toplantıda konuşan Metsola, Avrupa Parlamentosu'nun Batı Balkanlar'ın altı ülkesinin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını kınamasını memnuniyetle karşıladığını, ancak Rusya'ya karşı yaptırımları tam olarak uygulamaları gerektiği konusunda uyardığını da söyledi. AB üyesi olmak isteyen her ülkeden beklenenin bu olduğunu belirtti.

AB’nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Oliver Varhelji ise Sofya'daki toplantıda, Avrupa Komisyonunun Batı Balkanlar'da genişlemeyi beş ana önceliğinden biri haline getirmek istediğini belirterek, Batı Balkanlar'daki herhangi bir çatışma tüm Avrupa'yı etkileyeceği için bölge ülkelerinin üyelik sürecinin daha hızlı olması gerektiğini ve bu çabaya yatırım yapıldığını sözlerine ekledi. Ukrayna'daki savaşın kaybedecek zaman olmadığını gösterdiğini de vurguladı.

AB'yi Batı Balkanları da kapsayacak şekilde genişletmenin bir yolunun bulunması gerektiğini söyleyen Varhelji, bu ülkelerin AB'nin kapısını çok uzun süredir çaldıklarını ve hem bu ülkelerin hem de AB'nin artık açık bir işarete ihtiyacı olduğunu belirterek, altı ülkenin de reformlar üzerinde çok çalışması ve açık ikili sorunları çözmek için daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu içerik 26.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 100 kez okundu.