AB parlamenterleri, devlet kurumlarını boykot etmeleri nedeniyle Özerk Sırp Cumhuriyeti'ne yaptırım arayışında

Resim

Hollanda’dan AB Yeşiller Partisi Milletvekili Tineke Strick, Avrupa Parlamentosu üyeleriyle birlikte, AB’nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Oliver Varhelyi’ye sundukları mektupta; Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı konseyi üyesi Milorad Dodik için ülkede gerekli reformları boykot ettiği, hukukun üstünlüğünü çiğnediği ve AB’ye katılım sürecinde Bosna-Hersek’e zarar verdiği gerekçeleriyle işlem yapılmasını talep ettiler.

Milletvekili Strick konuşmasında, “Bu kabul edilemez eylemlerin maddi sonuçları olması gerektiği konusunda komisyonu göreve çağırıyorum” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nda ülkenin 2020 ilerleme raporunun gölge raportörleri tarafından Komiser Varhelyi’ye hitaben yazılan mektupta, “Diğer siyasi temsilciler ile birlikte özellikle Sırp Cumhuriyeti’nde, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı konseyi üyesinin tüm önemli devlet kurumlarını boykot etmeleri nedeniyle ülkedeki mevcut durum ve son gelişmeler hakkında derin endişemizi ifade etmek için yazıyoruz.” diye belirttiler.

Strick, Bosna-Hersek’in AB üyelik müzakerelerini başlatmak için Avrupa Komisyonunun belirlediği 14 kilit öncelikli adımlardan herhangi birini yerine getirmesi için ciddi reformlara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bu sürecin başarılı olması için ülkenin ana siyasi aktörleri arasında işbirliği ve güven hayati önem taşımaktadır.

Mektup şöyle devam ediyor: Eski Yüksek Temsilci tarafından ilan edilen soykırımın inkârının yasaklanmasına ilişkin Sırp Cumhuriyeti’nin siyasi liderinin yasa geri çekilene kadar ana devlet kurumlarındaki tüm çalışmaları boykot etme kararıyla ilgili büyük endişemizi ifade ediyoruz. Sırp Cumhuriyeti siyasi lideri, devlet kurumlarının olağan çalışmasına katılma konusunda isteksiz davranarak ve Yüksek Temsilcinin meşru kararını tanımayarak, Bosna-Hersek’in demokratik devlet yapılarını ve Dayton Antlaşması’nda yer alan anayasasını baltalayarak ülke ve bölgenin genel istikrarını tehlikeye atıyor.

Mektupta, Avrupa parlamenterleri Tineke Strick (Yeşiller/EFA), Dietmar Koester (S&D) ve Klemen Grošelja (Renew Europa) “Fonların askıya alınması, bu siyasi krizde Avrupa Komisyonu için önemli bir siyasi sinyal olarak hizmet edebilir. Birliğimizin, Sırp Cumhuriyetinin siyasi liderine demokratik olmayan ve haksız hareketlerine yanıt olarak güçlü bir sinyal göndermesinin ülkenin Avrupa geleceği kadar Bosna-Hersek halkının da çıkarına olduğuna inanıyoruz” dediler.

Bu içerik 06.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 191 kez okundu.