AB’nin Genişleme Zirvesi'nin Sonuç Bildirgesi: Kuzey Makedonya, anayasa değişikliklerinin kabulünü hızlandırmalıdır

Resim

AB’nin genişlemesi, Ukrayna ve reformlar konusunda gerçekleştirilen bugünkü zirvede alınan sonuç bildirgesinde,   ülke 18 Temmuz 2022 AB Konseyi kararlarında belirtildiği üzere kendi iç işleyişine uygun olarak anayasa değişikliklerini uygulama taahhüdünü yerine getirmesinin hemen ardından Avrupa Birliği’nin Kuzey Makedonya ile katılım müzakereleri kapsamındaki fasılların açılma prosedürünü tamamlamaya hazır olduğu belirtildi.

Sonuç bildirgesinde Avrupa Konseyi, Kuzey Makedonya'ya bu değişikliklerin tamamlanma sürecini hızlandırma çağrısında bulunmaktadır.

Brüksel'deki MIA (Makedonya Haber Ajansı) muhabirinin bildirdiğine göre, Batı Balkan ülkelerinin Birliğe üyeliği perspektifine tam bağlılıklarını teyit eden AB liderleri aynı zamanda Birliğe katılım sürecinin hızlandırılması çağrısında da bulunuyor.

Sonuç bildirgesinde ayrıca, Avrupa Konseyi’nin; Komisyon'un, Batı Balkanlar ile Avrupa Birliği arasındaki sosyo-ekonomik bağlantıyı katı koşullar temelinde hızlandırmayı amaçlayan Batı Balkanlar için yeni Büyüme Planına ilişkin mektubu dikkate aldığı  ve kalkınma hızını artırması için  AB ile ilgili reformları hızlandırması ve AB mevzuatı ve standartlarına dayalı kurulacak ortak bir bölgesel pazar aracılığıyla bölgesel ekonomik entegrasyonu ilerletmesi konusunda bölge ülkelerini teşvik edip cesaretlendirdiği ifade edilmektedir.

Kaynak: https://libertas.mk/zakluchoci-od-samitot-na-eu-za-proshiruva-eto-severna-makedoni-a-da-go-zabrza-usvo-uva-eto-na-ustavnite-izmeni/  (Erişim tarihi, 15.12.2023)

Bu içerik 14.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 16 kez okundu.