AB Enerji Bakanları ile görüşen Bekteşi: “Kuzey Makedonya Avrupa'nın bir parçasıdır ve enerji kriziyle ancak ortak önlemler vasıtasıyla başa çıkılabilir.”

ResimEkonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi Prag'da, Avrupa Birliği'nin enerji konulu gayrı resmi bakanlar toplantısına katıldı.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre ev sahibi Çek Ticaret ve Sanayi Bakanı Josef Sikela ve Avrupa Enerji Komisyonu Komiseri Kadri Simson'ın konuştuğu bu toplantıda, yüksek enerji fiyatlarıyla başa çıkma faaliyetleri için yol haritası ve Avrupa'daki tüketicilere doğal gazın uygun fiyatlarla sağlanması olanakları sunuldu.

Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Avrupa Enerji Topluluğu üyelerinin de katıldığı bu toplantıda konuşan Bakan Bekteşi, Avrupa Birliği’nin önerdiği önlemlere Batı Balkanlar'ın dahil edilmesi gerektiğini dile getirerek, Avrupa’nın bir parçası olan Kuzey Makedonya’nın AB'den destek beklediğini çünkü bu kriz ile ancak birlikte başa çıkılabileceklerini vurguladı.

Avrupa Komisyonu tarafından önerilen ve önümüzdeki ay kabul edilmesi gereken önlemlerin arasında, üye devletlerin Mart 2023'ün sonuna kadar toplam elektrik tüketiminde % 10'luk tasarruf sağlamalarını ve 1 Aralık 2022 ile 31 Mart 2023 arasındaki yoğun saatlerde tüketimde en az % 5 oranında zorunlu azalma sağlamalarını temin edecek uygun adımları seçmeleri bulunmaktadır.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada belirtildiği gibi, enerji kriziyle başa çıkmak için alınacak önlemler arasında elektrik üreticilerinin gelirlerinin sınırlandırılması ve fazla gelirin dağıtılması yer alıyor. Bu önlem, yenilenebilir kaynaklardan, nükleer santrallerden, linyit ve akaryakıt santrallerinden elektrik üreten üreticiler için geçerli olacaktır. Piyasa geliri, megavat saat başına 180 avro ile sınırlıdır. Elde edilen fazla gelirin ise, yüksek fiyatların tüketiciler üzerindeki etkisini azaltmak için kullanılması öngörülmektedir.

Kaynak:https://www.vesti.mk/article/6346e4791544ee7a30e677ef, (Erişim tarihi, 12.10.2022).
Bu içerik 12.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 48 kez okundu.