AB'den Sırbistan'a duvar için destek – Kosova'nın uluslararası örgütlere katılmasını engellerse üyelik sürecini bloke etmiş olur

Resim
Avrupa Birliği, Sırbistan ve Kosova için şartlar belirledi.

Sırbistan ya Kosova'nın önemli uluslararası örgütlere katılımına izin vermeli ya da Avrupa Birliği'ne katılma emellerinin askıya alınmasıyla karşı karşıya kalmalıdır.

Uluslararası basında çıkan haberlere göre, Sırbistan'ın AB'ye giden yolu artık Kosova'nın BM ve Avrupa Konseyi gibi örgütlere üyeliğine zımnen onay verilmesiyle doğrudan bağlantılı.

Karar, 22 Nisan'da Lüksemburg'da bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının Sırbistan'ın üyelik müzakerelerini ele alan 35'inci faslın önemli bir bölümünü değiştirmeyi kabul etmelerinin ardından geldi.

Belgrad şimdiye kadar Kosova'nın uluslararası örgütlerin bir parçası olmasına böyle bir şeyin Kosova'nın bir devlet olarak tanınması anlamına geleceği korkusuyla karşı çıktı.

Kosova devletinin bu örgütlere üyeliği yoluyla dolaylı olarak tanınması ya da Avrupa bloğunun bir parçası olma hırslarını dizginlemesi arasında seçim yapmak Sırp hükümetine kalmış.

Dışişleri bakanlarının kararı, iki ülke arasındaki son on yıllardan bu yana gergin ilişkileri "normalleştirmeyi" amaçlayan yeni bir Ohri anlaşması yapılması yönündeki baskıyı artırıyor.

2023 baharında imzalanan Ohri Anlaşması, 2013 Brüksel Anlaşması'nın yeniden teyidi olarak görülmektedir. Bu anlaşma, Kosova kurumlarını yönetimsel otorite olarak tanımasına karşın, bugüne kadar her iki tarafça da taahhütlerin sadece bir kısmı uygulandı.

Yeni anlaşmanın kritik yönlerinden biri, Sırbistan'ın sadece Kosova'yı uluslararası yolunda engellemekten kaçınması değil, aynı zamanda Kosova plakaları ve pasaportları gibi resmi idari belgeleri de tanıması gerektiğidir.

AB tarafından belirlenen yeni koşullar Belgrad için zor bir ikilem oluşturuyor – bu, Sırp siyasi liderlerin ve toplumunun önemli bir seçimle karşı karşıya kalmasını gerektiren yeni bir siyasi zorluk: Kosova'nın yavaş ve aşamalı olarak tanınması sürecini başlatmak ya da AB üyeliği ihtimalinden vazgeçmek.

Batı Balkanlar'da sürmekte olan bu yeni diplomatik ve siyasi durum, Belgrad'ın önümüzdeki günlerde ve aylarda nasıl hareket edeceğini görmeyi bekleyen Sırbistan, Kosova ve AB arasındaki gelecekteki yolu ve ilişkileri belirleyecek önemli bir unsurdur /Telegrafi/.

Kaynak: https://telegrafi.com/be-ja-mbeshtet-serbine-per-muri-nese-e-pengon-kosoven-ne-organizatat-nderkombetare-do-ti-bllokohet-procesi-i-anetaresimit/ (Erişim tarihi, 23.04.2024)

Bu içerik 23.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.