AB’den Kosova’nın vize serbestisi umutlarına darbe

ResimAvrupa Komisyonu’nun Kosova vatandaşlarına AB’ye vizesiz ulaşım tavsiyesinden günümüze dört yılı aşkın süre geçmesine rağmen, bürokratik ve mali engelleri aşmak henüz mümkün görünmüyor.

Prag yönetimi her ne kadar Aralık ayında sona erecek olan AB dönem başkanlığı süresi zarfında Kosova’nın vize serbestisi konusunu çözüme ulaştırmaya hevesli olsa da, Kosova’dan talep edilen güvenlik garantilerinin bir kez daha güncellenmesinin ardından umutlar yeniden azaldı. Aralarında Fransa, İsveç, Belçika, Hollanda ve İspanya’nın da bulunduğu birçok AB üyesi devletin talep ettikleri ek güvenlik garantileri Çek başkanlığının Kosova vatandaşlarına yönelik AB vize şartını sona erdirme yönündeki baskısının yumuşamasına sebep oldu.

Kosova, 2018'de tüm kriterleri karşılamasına rağmen, vatandaşlarının AB'ye girmek için vizeye ihtiyacı olan birkaç Avrupa ülkesinden biri olmaya devam ediyor. AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi konuyla ilgili verdiği mülakatta “geçen yıl olduğumdan çok daha ümitliyim” beyanatında bulunsa da, oy birliği ile karar alan AB’nin ek güvenceler talep eden üyelerinin yanı sıra Yunanistan, Güney Kıbrıs, İspanya, Romanya ve Slovakya’nın Kosova’nın bağımsızlığını tanımadıkları göz önüne alındığında, bu adımın gerçekleşmesi oldukça zor görünüyor.

Bu içerik 14.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.