AB'de sahte malların en büyük kurbanları Bulgarlar.

121 milyar avro değerindeki taklit mallar, sahte ilaç ticaretinin tehlikeli bir şekilde artmasıyla Avrupa için bir tehdit halini aldı. Kaliteli malların taklitleri Avrupa pazarı için tehlike olmaya devam ediyor. Bulgaristan'daki tüketiciler özellikle tehlike altında ve pandemi ile birlikte sahte ilaç ve sıhhi malzeme arzı keskin bir şekilde arttı. Bu veriler EUIPO’nun yaptığı bir çalışma ile otaya kondu. Toplanan veriler gerçekten endişe verici: AB ithalatının %6,8'ini oluşturan taklit ürünler, yaklaşık 121 milyar avro değerinde, dünya çapında sadece 4 milyar avroya satılan sahte ilaçlar ve neredeyse her beş Bulgar'dan biri aldatıldığının farkında olmadan sahte ürün satın alıyor. Sahte markalı ürünler kozmetik, oyuncak, şarap ve diğer içecekler, elektronik ürünler, giysiler ve ayakkabılar, çantalar ve moda aksesuarları ve hatta böcek ilaçlarına kadar her alanda bulunuyor.

Araştırmaya göre AB ülkeleri arasında önemli farklılıklar var. Sahte mal ticareti mağdurları Bulgaristan’da  %19i, Romanya'da %16 oranında iken İsveç ve Danimarka'da ise dolandırıcıların payı sadece % 2-3 civarında. Bu oran Macaristan’da ise %15 olarak belirlenmiş.

Bu çalışma gösteriyor ki Avrupalıların %70’inden fazlası internet alışverişi yapıyor ve bunların da üçte biri aldıkları ürünün orjinal olup olmadığını sorguluyor.

Resim

 https://www.segabg.com/hot/category-economy/bulgarite-sa-nay-golemite-zhertvi-na-falshivi-stoki-es (08.06.2021)

Bu içerik 08.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 79 kez okundu.