AB-BP Zirvesi sona erdi, Rama ve katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi

Resim
AB ile Batı Balkanlar zirvesine katılanlar, dün olduğu gibi protokolde de belirtildiği üzere aile fotoğrafı çektirdi. Ev sahibi Edi Rama’nın da eksik olmadığı cumhurbaşkanı ve başbakanların yanı sıra önemli kurumların temsilcileri de fotoğraf çektirdikten sonra oturuma devam ettiler. Zirve dün olduğu gibi Kongre Sarayı binasında yapılıyor.
Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Genel Müdürü Gert Jan Koopman, Tiran'da düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi'nde, AB fonlarından faydalanabilmek için yüksek tempolu çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtti ve reformların tamamlanmasına yalnızca bir ay kaldığını söyledi.
Koopman “Öncelikle mevcut liderler, katılımınıza teşekkürler. Bu aynı zamanda değişimin ne kadar hızlı gerçekleştiğini de gösteriyor. Sadece liderlerin değil, kurumların da üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bazı girişimlerin tamamen işlevsel olması gerekir. Hız yüksek ama reform gündemini kapatmak için yalnızca bir ayımız kaldı. Çıkarmanız gereken yasaların kalitesinin yüksek olması gerekiyor. Yanınızdayız ama yaz tatilinden önce mayıs ayında fonların girebilmesi için temponun yüksek olması gerekiyor.” dedi.
Yakın Bölge Genişlemesinden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhely, Büyüme Planının iddialı olduğunu belirtti.
AB-Batı Balkanlar zirvesinden bu planın hayata geçirilmesi için sürenin yarısının kaldığını söylerken, AB'nin Avrupa Birliği'ne üye olacak ülkelere tüm bu faydaları sunması gerektiğini de sözlerine ekledi.
“Görev süremizin sonuna yaklaşmış olsak da arkamda ciddi bir şeyler bırakmak istiyorum. Somut bir şey. Kısa ve orta vadede duyarlı bir şey. Batı Balkan toplumları AB'ye entegre edilmelidir.
AB, üyeliğin tüm avantajlarını sunmalıdır. Büyüme planıyla birlikte düşündüğümüz şey budur. Bu iddialı bir plan. Bunu uygulamak için yarı zamanımız var. Bölgenin reformları tamamlamak için hızla ilerlemesi gerekecek. AB kurallarını uygulamanız gerekir. AB üyesi olmadan önce bile Avrupa pazarının bir parçası olabilirsiniz.” dedi.

Bu içerik 29.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.