AB, Sırbistan ve Kosova’ya “en son öneriyi” sundu

Avrupa Birliği’nin dış politika ve güvenlikten sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği’nin diyalog masasındaki en yeni teklifinin son versiyonunu Kosova ve Sırbistan’a sunduğunu doğruladı.
Resim
Batı Balkan ülkeleriyle Salı günü Tiran'da düzenlenen AB Zirvesi’nde Borrell, AB’nin Kosova-Sırbistan diyaloğu elçisi Miroslav Lajcak’ın “önerinin masaya yatırılan son halini” sunduğunu doğruladı.

Lajcak ise bu öneriyi Pazartesi günü Sırbistan’da, bir gün sonra da Kosova’da sunduğunu, teklifin “Eylül ayında sunduğu belgenin” yeni bir versiyonu olduğunu söyledi.

Kosova-Sırbistan diyaloğunda tartışılan son öneri, iki ülke tarafından desteklenen ve AB önerisi olduğu söylenen, aynı zamanda “Fransız-Alman Planı” olarak da bilinen öneridir. Kosova Başbakanı Albin Kurti, tarafların bu teklif üzerinde gelecek yılın Mart ayına kadar anlaşmaya varacakları konusunda mutabakata varıldığını bildirdi. Ancak, Borrelli ve Lajçaku bu konuda süre vermeyi reddettiler.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’e göre “Fransız-Alman Planı” Kosova’nın doğrudan tanınmasını öngörmüyor, ancak uluslararası tanınması yolunda önünü açıyor ve Sırbistan’ın AB yolunu hızlandırıyor.

Bu içerik 07.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.