AB, Ohri Anlaşması'ndan kaynaklanan yükümlülükler de dâhil olmak üzere Sırbistan'la müzakere çerçevesini değiştirdi

Resim

Özgür Avrupa Radyosu'nun (RSE) diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri, Sırbistan katılım müzakerelerine dair 35. Fasıl'a ilişkin ekleme ve değişiklikleri oybirliğiyle kabul etti. 35. Fasıl Sırbistan’ın geçtiğimiz sene Brüksel aracılığı ile Ohrid’de Kosova ile imzalamayı kabul ettiği normalleşme anlaşması ile ilgili konuları kapsıyor. Anlaşmaya Pazartesi gecesi geç saatlerde büyükelçiler arasında yapılan toplantıda varıldı.

Üzerinde mutabakata varılan metinde, diğer hususların yanı sıra, Sırbistan'ın AB'ye katılım müzakerelerindeki ilerlemenin, Kosova ile müzakere çerçevesinin 23. maddesinde yer alan gerekliliklerle birlikte, "Sırbistan'ın Kosova ile ilişkilerinin  gözle görülür ve sürdürülebilir şekilde iyileştirilmesine yönelik tutumuyla ilişkili olarak ölçülecek" şeklinde açıkça belirtilmiştir.

RSE söz konusu metinde, Sırbistan'ın 18 Mart 2023 tarihinde mutabakata varılan Uygulama Eki'ne göre Kosova ile Sırbistan arasındaki Normalleşme Yolu Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi gerektiğine de işaret ediliyor. Brüksel ile Belgrad arasındaki müzakere çerçevesinin 35. Faslı’na ilişkin mutabakata varılan değişiklik metninde, "Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin tüm tartışmalar, AB'nin desteğiyle diyalog çerçevesinde gerçekleştirilecektir." ifadesi yer alıyor.

AB büyükelçisinin onayının ardından müzakere çerçevesindeki değişiklik ve eklemeler hakkında Sırbistan'a yazılı olarak bilgi verilecek. Bu tutumun benimsenmesiyle Sırbistan'ın Brüksel ve Ohri Anlaşmalarından kaynaklanan yükümlülükleri Sırbistan'ı AB'ye katılım sürecinin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor.

"Sırbistan'a ilişkin 35. Fasıl hakkındaki ortak tutum yorum yapılmadan kabul edildi. Diplomatik bir kaynak tarafından RSE'ye verilen demeçte, "Başkanlık aynı dilin Kosova'da da kullanılacağını duyurdu." denildi.

AB müzakere çerçevesi, aday ülke ile üyelik müzakere sürecinin üzerinde yer aldığı temel belgedir. Sırbistan'ın üyeliğine ilişkin müzakerelerin 35. Faslı Kosova ile ilişkileri kapsıyor.

Sırbistan, Karadağ'la birlikte katılım müzakereleri sürecinde lider olarak görülüyor. Ancak Sırbistan, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını desteklemediği için 2021 yılından bu yana herhangi bir fasıl açamadı. AB, Sırbistan ve Kosova'nın diyalogda varılan anlaşmalardan doğan yükümlülüklerinin her ülke için Avrupa yolunun ayrılmaz bir parçası olacağını her zaman duyurdu. Ancak Kosova aday statüsüne sahip olmadığı için diyalogdan kaynaklanan taahhütler normalleşmeye yönelik özel gruba dahil edilecek.

Kaynak: https://n1info.rs/vesti/ambasadori-eu-usvojili-azurirani-tekst-za-poglavlje-35-sa-srbijom/ (Erişim tarihi, 18.04.2024)

Bu içerik 16.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 10 kez okundu.