AB: Kosova, Ortaklığı kurmazsa Avrupa yolculuğunu tehlikeye atacak

Resim

Avrupa Birliği sözcüsü Peter Stano, Sırp çoğunluğun bulunduğu belediyeler birliği özerkliğinin tesis edilmemesinin “Kosova’nın AB yolundaki ilerlemesiyle bağlantılı olan bu konu kapsamında, Kosova’nın ilişkileri normalleştirme yolunda ilerlemek istediğine dair olumlu bir sinyal olarak görülmeyeceğini” söyledi.

Salı günkü basın toplantısında Stano, Kosova’nın Birliğin kurulmasına ilişkin eskiden gelen yükümlülüğünü acilen uygulaması gerektiğini söyledi. Bu talebin Avrupa Birliği tarafından en üst düzeyde defalarca tekrarlandığını söyledi.

Birliğin kuruluş taahhüdü, 2013 yılında ve ardından 2015 yılında kuruluş esaslarına ilişkin yapılan anlaşmalardan kaynaklanmaktadır. Anayasa Mahkemesi 2015 yılında anlaşmanın Anayasa’ya tam olarak uygun olmadığını tespit etmişti. Geçen yıl uluslararası toplum tarafından Birliğin tüzük taslağı önerildi. Başlangıçta tarafların prensipte kabul ettiği söylendi ancak uygulamaya yönelik herhangi bir hareket olmadı. Başbakan Albin Kurti, Brüksel, Ohri ve taslak anlaşmanın birlikte imzalanması şartıyla bu teklifi kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

Stano, bu hafta Kosova ve Sırbistan’ın baş müzakerecileri düzeyinde yapılacak toplantıda asıl konunun Dinarla ilgili olacağını söyledi. Ancak Birlik konusunun diyalogda her zaman güncel kaldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak:

https://www.koha.net/arberi/414937/be-kosova-rrezikon-rrugetimin-evropian-nese-se-themelon-asociacionin (Erişim tarihi, 02.04.2024).

Bu içerik 02.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 10 kez okundu.