AB, Brüksel’de Bosna-Hersek ile ilgili anlaşmanın son halinin kabul edildiğini duyurdu

Resim
Avrupa Birliği bugün, AB yolunda ilerleme kaydeden Bosna-Hersek’in işlevsel bir yapıya getirilmesine ilişkin ilkelerin belirlendiği anlaşmanın son hâlinin kabul edildiğini duyurdu.

Anlaşmanın son hâli, anayasa ve seçim kanunu reformlarının devlet hükümetinin oluşturulmasından sonra altı ay içerisinde uygulanması gerektiği şeklinde değiştirilmişti.

Saraybosna merkezli siyasi partilerin ısrarı neticesinde bu husus, hükümetin her kademesinin oluşturulmasından sonra altı ay içerisinde reformlar gerçekleşecek şeklinde değiştirildi.

Belgeye göre, Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin liderlerinin kurucu halklar olarak Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplardan oluşan barışçıl, istikrarlı, egemen ve bağımsız işleyen bir Avrupa Devleti olarak Bosna-Hersek devletini Anayasa ve Barış için Genel Çerçeve Anlaşması hükümleri doğrultusunda, iki entite ve Brčko özel bölgesinden oluşan yapısını koruma ve inşa etme taahhütlerini yineliyor.

Belgede “Ayrıca, hukukun üstünlüğüne saygı göstermeyi, özgür ve demokratik seçimleri düzenlemeyi, hükümetin her düzeyinde demokratik kurumları geliştirmeyi ve Avrupa Birliği ve demokratik kuruluşların da Bosna-Hersek’in Avrupa Birliği’ndeki geleceğine dair ilke ve değerleri taahhüt ettikleri” belirtiliyor.

Belgede, bu hedeflere ulaşmak için katılımcıların güven, diyaloğu güçlendirme, uzlaşma içerisinde olma doğrultusunda Bosna-Hersek’in tüm halkları ve vatandaşları arasında barış ve karşılıklı saygı için çalışmanın gerekli olduğu konularında hemfikir oldukları belirtiliyor.

Belgede ayrıca siyasi parti liderlerinin ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı üyelerinin yükümlülükleri ve taahhütleri de belirtiliyor.

Destekleyenler: Petar Đokić (Sırp Cumhuriyeti Entitesi Sosyalist Partisi Başkanı), Milorad Dodik (Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği Partisi Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi), Šefik Džaferović (Demokratik Eylem Partisi, Cumhurbaşkanlığı Konseyi Dönem Başkanı), Edin Forto, (Bizim Parti Genel Başkanı), Bakir Izetbegović (Demokratik Eylem Partisi Başkanı), Elmedin Konaković, (Halk ve Adalet Partisi Başkanı), Željko Komšić (Demokratik Cephe Partisi Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi), Nermin Nikšić (Sosyal Demokrat Parti Başkanı), Nermin Ogrešević, (Bosna-Hersek Halkları Avrupa İttifakı Partisi Başkanı), Elzina Pirić (Demokratik Eylem Hareketi Partisi Başkanı), Senad Šepić (Bağımsız Blok Partisi Başkanı), Nenad Stevandić (Sırp Entitesi Birliği Partisi Başkanı)
 
Bu içerik 12.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 66 kez okundu.