AB, anlaşmaların uygulanmaması durumu konusunda Kosova ve Sırbistan'ı uyardı

Resim
Avrupa Birliği, Brüksel'deki başarısız Priştine-Belgrad toplantısı sonrasında devam eden suçlamaların ortasında, Kosova ve Sırbistan'ın anlaşmalarını uygulamamaları halinde "Avrupa yolunda ilerleme fırsatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri" uyarısında bulundu.
AB'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell'in açıklamasında, iki ülkenin ilişkilerin normalleşmesine giden yol ve bunun uygulanmasına ilişkin anlaşma kapsamındaki "her iki tarafın da bu yılın başlarında kabul ettiği ve kendileri için bağlayıcı olan" taahhütlerinin "uygulanmaması" konusundaki endişeleri dile getirildi.
Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 14 Eylül'de Brüksel'de bir araya gelmiş ancak herhangi bir ilerleme kaydedilmemiş ve o tarihten bu yana karşılıklı suçlamalar devam etmişti.
Pazartesi günü Kurti, AB'nin özel elçisi Miroslav Lajcak'ı Sırbistan'ın tarafını tutarak ve müzakereler hakkında yanlış bilgi vererek önyargılı olmakla suçladı. Kurti “14 Eylül'de arabulucunun genel olarak Kosova'ya ve anlaşmaya karşı açık bir konumlandırması vardı” diye ekledi.
Salı günü yaptığı açıklamada Borell, Sırpların çıkarlarını temsil eden ve Belgrad tarafından güçlü bir şekilde savunulan ancak Priştine'de endişelere neden olan Kosova'da Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği'nin kurulmasının "daha fazla gecikme veya ön hazırlık olmaksızın" başlaması gerektiğini söyledi. Borrell ayrıca, son seçimlerin Sırplar tarafından boykot edilmesinin ardından gerilimin yüksek olduğu Kosova'nın kuzeyindeki Sırpların çoğunlukta olduğu dört belediyede yeni yerel seçimlerin yapılması gerektiğini de söyledi. "Kosovalı Sırpları seçim sürecine tam olarak katılmaya ve koşulsuz katılımlarını kamuoyuna duyurmaya teşvik ediyoruz" dedi. Kosova'nın kuzeyindeki Sırp çoğunluğundaki durumu hafifletmek için yeterli ilerleme kaydedilmediğinden duyduğu üzüntüyü yineleyen Borrel Kosova'yı, "Kosova'nın kuzeyindeki arazilerin kamulaştırılması, tahliye emirleri, telekomünikasyon ve Özel Polis güçlerinin toplum polisliği görevleri için kullanılması" yoluyla hukukun üstünlüğünü ihlal etmekle suçladı.
Ancak Kurti Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği'nin bir an önce kurulmasının Sırbistan'ın lehine olduğunu gördüğünü ve bunun diğer anlaşmalara göre önceliklendirilmemesi gerektiğini savundu. "Ya temel anlaşmayı tam olarak uygulayacağız ya da Sırbistan'ın istediğini uygulayamayız"dedi. Kurti ayrıca, Kosova'nın ülkenin Sırp çoğunluklu kuzeyindeki gerilimi azaltmak için yeterli adımları attığını ve kuzeydeki dört belediyede erken seçim yapılmasına yönelik açık bir yol bulunduğunu da vurguladı.
Ancak Kosovalı muhalefet partileri, Kurti'nin başarısızlıklarının suçunu başkalarına yüklediğini iddia etti. Eski Kosova başbakanı ve Kosova Demokratik Birliği (LDK) milletvekili Avdullah Hoti, Kurti'nin basın toplantısını "bu sürece liderlik edemediğinin kanıtı" olarak nitelendirdi. Hoti Pazartesi günü Facebook'ta şunları yazdı: "Krizlerin Sırbistan tarafından kışkırtıldığını, ancak Kosova hükümeti tarafından kötü bir şekilde ve [Batılı] müttefiklerle koordinasyon olmadan yönetildiğini söylemek gerekir."
Borrell, 14 Eylül'de Brüksel'de yapılan toplantının ardından medyaya "iki tarafın zıt uçlarda olduğunu" ve "farklılıkları ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını" söylemişti. AB'nin, iki ülke arasındaki anlaşmaların çeşitli yönlerinin uygulanmasının "paralel olarak yürütülmesi" gerektiğini önerdiğini söyledi. Ancak Borrell, "Kurti'nin [Sırp Çoğunluklu Belediyeler] Birliği'nin kurulmasına yönelik sürecin başlatılması konusunda ilerlemeye hazır olmadığını, bunun yerine ilk adım olarak fiili tanınmayı resmileştirmede ısrar ettiğini" iddia etti.
Bu içerik 19.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 36 kez okundu.