29 Ocaklar Gümülcine’de anıldı

ResimBatı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunun Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde düzenlediği ve “29 Ocaklar ve Yansımaları” başlığını taşıyan etkinlikte 29 Ocak 1988 Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü ile 29 Ocak 1990’da Türk Azınlığa karşı gerçekleştirilen saldırı ve şiddet olayları anıldı. 29 Ocak 2023 Pazar günü gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaptı. Etkinlikte, İskeçe eski Vali Yardımcısı Musa Vidinli, eski Milletvekili Galip Galip, Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Gençlik Kolları Başkanı Burak Adil konuşmacı olarak yer aldı.

29 Ocakları yaşamış ve hayatını kaybetmiş olanlara bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlik, o dönemi anlatan kısa sinevizyon gösterisi ile devam etti. Müftü İbrahim Şerif açılış konuşmasında, 29 Ocak olaylarının Batı Trakya Türkleri için bir dönüm noktası olduğu belirterek, dönemin Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı İsmail Rodoplu’nun, 29 Ocak 1988'deki hak arama yürüyüşünün gerçekleşmesindeki rolünü vurguladı. Konuşmasının devamında Azınlık insanına birçok alanda haksızlık yapıldığını kaydeden Şerif, “Gümülcine Türk Gençler Birliği, İskeçe Türk Birliği ve Gümülcine Türk Öğretmenler Birliğinin isimlerinde Türk kelimesi bulunduğu için tabelalarının indirilmesi bardağı taşıran son damla oldu” dedi.

İskeçe eski Vali Yardımcısı Musa Vidinli konuşmasında, azınlığı 1988 kitlesel eylemine sevk eden olaylara atıfta bulundu. Eski Milletvekili Galip Galip 29 Ocak olaylarının Batı Trakya Türklerine karşı yapılan baskıların sonucu olarak ortaya çıktığını belirterek, 29 Ocak yürüyüşünde kadın katılımcıların çokluğunu vurguladı ve 29 Ocaklardaki direniş ruhunun unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin, 29 Ocak 1990 günü yaşanan saldırılarla ilgili bilgi verdi ve gençlerin 29 Ocaklarda neler yaşandığı konusunda bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Son konuşmacı Burak Adil de gençlerin 29 Ocaklara bakışını dile getiren bir konuşma gerçekleştirdi.

Etkinliğin kapanış konuşmasını gerçekleştiren İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa da bir kez daha 29 Ocakların gençlere aktarılmasının önemine değindi. Çok sayıda Batı Trakya Türk Azınlığı kurum ve kuruluş temsilcilerinin yer aldığı anılan etkinliğe aynı zamanda Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve eşi İlayda Ünal da katıldı.
 
Kaynak: https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=15411 (Erişim tarihi, 29.01.2023).
Bu içerik 29.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 39 kez okundu.