24 Rafale jetlerinin ilk altısı Yunanistan yolunda

Yunanistan'ın Fransız yapımı Rafale savaş uçağı siparişlerinin ilk altısının Çarşamba günü Tanagra Hava Üssü'ne ulaşması ve Başbakan Kyriakos Miçotakis'in katıldığı bir törenle teslim edilmesi bekleniyor.

Resim

İlk sipariş 18 jet içindi ve Eylül ayında Atina yönetimi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hareketliliği ışığında Yunanistan'ın diplomatik nüfuzunu desteklemek için altı jet daha ekledi. 

Uçakların toplam maliyetinin 3,3 milyar avro olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca Atina yönetimi Fransız Naval Group'tan 3 ila 5 milyar avro arasında üç Belharra fırkateyni ve beş Gowind korvet almayı planlıyor.

Yunanistan'ın konumu uluslararası ortaklarının gözünde değişti. Ülke ekonomik krizi ve göç şokunu aşarak sermaye istemeyi bıraktı. Bunun yerine, savunma programları ve sözleşmeleri için yeniden önemli bir ortak haline geldi. Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Ortadoğu ve Türkiye Programı Başkanı Dorothee Schmid, "Başkan Emmanuel Macron Yunanistan'a gittiğinde yanında önemli iş adamlarının olduğunu unutmayın" dedi.

Ayrıca, 2021'de Yunanistan'ın yıllık savunma bütçesi, 2020'ye kıyasla %41'lik keskin bir artışla 5.5 milyar avroya ulaştı. Özellikle sınır tehdidi durumunda karşılıklı yardım maddesi içeren stratejik bir anlaşma imzalandıktan sonra, Yunanistan-Fransa ittifakı Ankara'yı rahatsız etti. Yunanistan, Fransa'ya yardım etmek için Batı Afrika'daki Sahel Bölgesine asker göndermeyi de kabul etti.

Bununla birlikte, Atina yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD ile savunma işbirliği anlaşmalarının yanı sıra İsrail'de Yunan pilotların eğitimi için bir sözleşme imzaladı ve Amerikan yapımı F-35 savaş uçağı edinme olasılığı hala mümkün.

Ek Resimler
Bu içerik 19.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 219 kez okundu.