2023 Seçimleri: Yeni Demokrasi’ye (ND) reformlar için güçlü yetki

Resim

Yeni Demokrasi (ND)’nin ve şahsen Mitsotakis’in siyasi hakimiyeti açısından “süreklilik”, ancak aynı zamanda merkez sol alandaki korelasyonların daha da değişmesiyle bir “kesişim” ve yelpazenin aşırı sağında üç partinin girmesiyle, ki bunlardan biri olan Kasidiaris’in “damgasını” taşıyan “Spartalılar” ile “Özgürlük Rotası”nın da seçilmesi, 21 Mayıs seçimlerine kıyasla dünkü seçim yarışının sonucunu oluşturmaktadır.

Mitsotakis, “güvenli” bir tek başına iktidara gelme hedefine ulaştı ve artık önceki dört yıla kıyasla domino hareketlerine benzer parti içi dengeleri sağlamadan ve önden yüklemeli bir reform programı ile bir hükümet kurmaya doğru ilerleyebilir.

Aynı zamanda, Yeni Demokrasi’nin (ND), ikinci parti SYRIZA ile olan puan farkı % 20’yi aştığı için, geleneksel iki partili sistemle hiçbir ilgisi olmayan bir ortamda kendisini merkezde pekiştiriyor.

Ayrıca, SYRIZA’nın daha da gerilemesi ve -dünkü seçimde KKE gibi kazanımlar elde eden- PASOK’un küçük bile olsa yükselişi, yaklaşmakta olan yerel seçimler ve Avrupa seçimleri bakımından iktidar partisi için Merkez-Sol cephede yeni koşullar yaratıyor. Hele ki,  Alexis Tsipras’ın kaldığına dair dolaylı ama net olmayan mesaja rağmen SYRIZA’daki “ertesi gün”, yoğun bir içe kapanma ile karakterize ediliyorsa.

Bununla birlikte büyük değişiklik sekiz partili yeni Meclis’te, küçük partilerle ilgili olarak, gerçekleşecek, zira muhtemelen meclise “Babil” imgesi verecekler.

Büyük -nahoş- sürpriz, tabii ki, mayıs ayında çok az bilinen bir parti iken birkaç hafta içinde hızla yukarı fırlayan ve ardından Kasidiaris’e yönelik halk desteğinin %4,7’ye çıkarak, önceki hükümet tarafından teşvik edilen yasanın “kusurlu” doğasını pratikte kanıtlayan “Spartalılar” oldu.

Ayrıca, “Yunan Çözümü” ve “Zafer”nin ek varlığıyla, Yeni Demokrasi (ND)’nin sağındaki partiler kümülatif olarak %10’u aşarken, Zoi Konstantopoulou’nun “Özgürlük Rotası”nın meclise girmesi muhtemel parlamento gerilimlerinin habercisidir.

Kaynak:https://www.kathimerini.gr/politics/562489711/ekloges-2023-ischyri-entoli-sti-n-d-gia-metarrythmiseis/ (Erişim tarihi, 26.06.2023)

Bu içerik 26.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.