2008 yılından bu yana Slovenya’da en yüksek enflasyon artışı görüldü

Resim

Slovenya Devlet İstatistik Ofisi, Kasım 2021'de tüketici fiyatlarının, geçen yılın aynı ayına göre %4,6 artığını duyurdu. Bu artış sonrasında, %4,9 oranında enflasyon artışının yaşandığı Ekim 2008'den bu yana Slovenya’daki en yüksek enflasyon artışı gerçekleşmiş oldu.

Slovenya Merkez Bankası mevcut artışın, uluslararası piyasalardaki yüksek petrol ve doğal gaz fiyatlarından kaynaklandığını bildirdi.

Resmi istatistiklere göre, Kasım ayında Slovenya'daki ürünlerin fiyatları bir önceki yıla göre ortalama %6,2; hizmet sektöründeki fiyatlar ise %1,5 oranında arttı. Dizel yakıt aylık bazda %4,8; benzin ise %3,8 daha pahalı hale geldi. Kasım ayında hazır giyim ve ayakkabı fiyatlarında %2,6; ısınma ve kira fiyatlarında %8,2; tütün mamullerinde %2,6; otomotiv sektöründe ise %1,2 oranında artış gerçekleşti.

Enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarının etkisi olmadan ölçülen çekirdek enflasyon ise %2,7'ye ulaştı. Merkez Bankası yetkilileri, enflasyon artışının önümüzdeki aylarda küresel arz ve enerji zincirlerindeki durum sakinleşene kadar devam edeceğine yönelik beklentilerinin olduğunu açıkladılar.
 

 

Bu içerik 05.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.