Atatürk’ün askerî liseden mezuniyeti Manastır’da düzenlenen törenle anıldı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Manastır Askerî İdâdîsi’nden mezuniyetinin 123’üncü yıl dönümü Kuzey Makedonya’nın Manastır şehrinde törenle anıldı.

Anma törenine Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Üsküp Askerî Ataşesi Albay Serkan Çakır, Kuzey Makedonya Ordusu Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Azim Nuredin, Kuzey Makedonya’daki Türk siyasî parti ve sivil teşkilatlarının temsilcileri katıldı.

Resim

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1896-1899 yılları arasında eğitim aldığı Manastır Askerî İdâdî’si binasında düzenlenen tören bir dakikalık saygı duruşu ve iki ülke millî marşlarının okunmasıyla başladı.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, “Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdâdîsi’nden başarıyla mezun oldu. Burada edindiği birikimin yanı sıra üç sene yaşadığı, siyasî ve kültürel açılardan önemi bilinen Manastır’ın Mustafa Kemal’in büyük lider Atatürk olmasına uzanan yolda ve onun dünyaya bakışı ve başarısı üzerinde olumlu tesir bıraktığı muhakkaktır.” ifadeleriyle katılımcılara hitap etti.

Manastır’ın Osmanlı döneminde önemli askerî merkezlerden biri olduğuna işaret eden Üsküp Askerî Ataşesi Albay Serkan Çakır da Mustafa Kemal’in burada aldığı eğitimin askerî ve siyasî kişiliği üzerindeki etkilerinden söz etti.

Kuzey Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Azim Nuredin ise Türkiye ile Kuzey Makedonya’nın tarihi bağları bulunduğunu ve günümüzde de iki ülke arasında her alanda üst düzey işbirliğinin devam ettiğini söyledi. Atatürk’ün vizyoner bir lider ve dünya çapında bir devlet adamı olduğunu söyleyen Nuredin, konuşmasını “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözleriyle tamamladı.

Tören, günümüzde müze olarak kullanılan Manastır Askerî İdâdîsi’ndeki “Atatürk Anı Odası”nın gezilmesi ve anı defterinin imzalanmasıyla son buldu.

Bu içerik 13.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 190 kez okundu.